RyanAir Berlin – Stockholm Skavsta : Satu Pengalaman

Hello everyone! Yes, bulan ni aku travel lagi! Kali ini memang dah plan baik punye sebab kebetulan RyanAir ade buat sale tiket dari Berlin Schönefeld ke Stockholm-Skavsta. Without any check-in bag, tiket yg kitorang dapat hanyelah €24 untuk seorang unutk perjalanan pergi dan balik. Namun begitu, sebelum korang menggelabah untuk beli sales ticket RyanAir, sila check dulu yang Skavstaw airport ni actually terletak lebih kurang 100km jauhnye dari bandar Stockholm. Senang cerita, bukan Stockholm pun, tapi Nyköping.ok? So kalau nk datang dengan RyanAir tu,please consider jugak harga tiket bas utk ke Stockholm (109SEK/way/youth via internet). Equally, €11 jugakla one way. Kalau nak naik taxi plak, caj meluncur selesa dengan VW Passat atau Mercedes Benz E-Class adelah sekitar €150-180. So faham-faham sendiri lah ye?

Tapi jangan risau, airport ni well connected dengan Stockholm city centre via AirportBus. Bus walaupun tak la selesa mana sangat tapi oklaa. Journey takes around 1 hour and half sebelumkorang akan diturunkan kat City Terminalen, opposite Main Train Station. This main train station plak ke hampir semua destinasi domestik dan jugak internasional. Operate dari 5am-1230am sahaja, memang takde can untuk korang overnight kat train station sebab 1) guards akan mintak korang clear station 2)sanagat bahaya! Tido kat train station adelah lagi bahaya dari tertido kat McD :P
So first day sampai Stockholm, kitorang tak dapat nk check in lagi sebab host kitorang available 6pm-10pm sahaja utk checkin. So pagi tu merayap kejap sekitar Stockholm city, Gamla Stan dan jugak harbour berdekatan dengan bandar ni. Time Spring yg mendung ni pun dah cantik, kalau summer nanti memang takleh nak bayang la. Too bad tak dapat datang summer nanti tapi bersyukur ajerla dah ade opportunity sekarang :) basically first day sekadar pusing pusing macam tu jer sebab dari pagi pun dah kene bangun awal, so agak kepenatan. Balik bilik dan tido ajer on the first night. Next day yang menarik sikitnye! So stay tune!

Hazwan
Stockholm, Sweden

6 years ago

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *