CeBIT 2012 @ Hannover

Pernah tak korang dengar konvensyen IT terbesar dunia? Ok kalau korang tak pernaH dengar lagi, so bolehla baca artikel yg akan aku coretkan kat bawah ni. CeBIT ni adelah event tahunan yg berlangsung sekitar March di hannover. Antara fokus utama CeBIT adalah utk showcase teknologi-teknologi dan jugak servis terbaru yg dah available kat Market seperti teknologi cloud dari T-Systems, windows 8 dari Microsoft, SAP ERP systems dari SAP sendiri dan jugak partners mereka dsbg.

So this year aku berkesempatan utk melawat CeBIT sebagai company representative walaupun actually aku takderlah buat apa2 presentation pun utk company, selain berbual-bual dengan clients dan jugak potential clients. Its actually quite nice feedbacks on the software u are developing or in my case, testing.

So tahun ni nampaknya CeBIT lebih cenderung kepada business side, dan tak byk sgt konsumer sebab kebanyakan showcases hanya target dealers dan jugak interested enterprises. So kalau korang datang nk tengok latest gadget and laptop and server etc, unfortunately tak banyak sangatla yg dipamerkan.

Dan ni kalau tak silap ade sekitar 26 dewan yg available utk showcase product. Tapi dalam byk2 tu, sekitar 19 dewan showcase business and solutions, dan yg lebih lebih tu hanya campur-campur.

Overall aku berpeluang kat sana selama 2 hari, masuk 2nd day dah mula naik bohsan dah.haha. Well, 1st day aku dah layan pusing-pusing macam nak tercabut lutut. Collect goodie bag dan lain. So kalau business entity berminat untuk datang ke sini, agak recommended dan sangat bagus sebab banyak peluang perniagaan terutamanya dari aspek enterprise management system dan lain-lain in general.

Hazwan Hashim
Halle(Saale), Germany

Blog via Hazwan’s iPad

About the Author

Hazwanhashim.com

No Comments

Leave a Reply